Træf det rigtige valg
 
 
pharmakon.dk
 
Læs mere

Apoteket hjælper kunder ved brug af triage

 
Kender du begrebet triage? Det er et beslutningstræ, der fx bruges til at prioritere patienter på et sygehus ud fra alvorligheden af den enkelte patients sygdomsbillede, og hvor prioriteringen følger fastlagte faglige kriterier (def. Region Nordjylland).

I Schweiz har apotekerne siden 2012 arbejdet med triage og har for 27 områder defineret beslutningstræer. Triage-begrebet bruges på de schweiziske apoteker til at vurdere, hvilken behandling en kunde skal modtage – skal kunden henvises til læge, have håndkøbsmedicin eller egenomsorg.

Schweiziske forskere har i et studie set nærmere på deres eksisterende 27 beslutningstræer på apotekerne dels for at undersøge, om de bliver brugt og løser problemer, og dels for at identificere evt. manglende beslutningstræer.
 
 

Eksisterende beslutningstræer i Schweiz:

Akne
Akut astmabehandling
Allergisk rhinitis
Atopisk eksem
Bihulebetændelse
Blærebetændelse
Børnesår
Diarré
Dyspepsi
Eksem
Flåtbid
Forbrænding
Forstoppelse
Helvedesild
Hovedpine
Hudsvamp
Hæmorider
Kronisk astmabehandling
Mundtrøske
Neglesvamp
Ondt i halsen
Rygsmerte
Tinea Versicolor
Vorter
Vulvovaginitis
Øjenbetændelse
Ørepine
 
 
På 14 måneder har schweiziske apotekere brugt beslutningstræerne 4.256 gange. De hyppigste anvendte træer hjalp med beslutninger om blærebetændelse, øjenbetændelse og ondt i halsen. De fleste (88 %) løsninger klarede apotekerne selv, hvilket mindskede presset på andre professionelle i sundhedsvæsenet.

Tre dage efter apoteksbesøget kontaktede apoteket kunden for at høre, hvordan det gik. Det lykkedes at få fat i godt en fjerdedel af kunderne. 85 % af kunderne var tilfredse med apotekets forslag, 8 % havde fortsat symptomer, og 7 % havde taget kontakt til læge eller skadestue.

Undersøgelsen viste, at der manglede et beslutningstræ om øjenlågsbetændelse.
 
 

Kontakt

Rikke Nørgaard Hansen
Afdelingsleder, cand.pharm.

48 20 63 79