Dansk undersøgelse viser gode resultater
 
 
pharmakon.dk
 
Læs artikel

Lokalt samarbejde om seponering af medicin fungerer

 
Grenaa Apotek og Lægefællesskabet i Grenaa har gennem et projekt samarbejdet om at udvikle og afprøve en indsats om seponering af protonpumpehæmmere (PPI). Pharmakon stod for projektledelsen og evalueringen, og projektet var medfinansieret af Danmarks Apotekerforening.

Samarbejdet mellem lægefællesskabet og apoteket blev initieret med en workshop, hvor læger og apotek blev enige om:
  • Målet med indsatsen
  • Målgruppen for indsatsen
  • Hvad indsatsen gik ud på
  • Hvordan indsatsen skulle foregå.

Indsatsen er beskrevet i denne figur:
 
Lyseblå illustrerer indsats foretaget af farmaceut på apoteket. Mørkeblå illustrerer indsats foretaget af lægen.
Som det fremgår af figuren, kunne både apotek og læge rekruttere patienter til indsatsen. I alle tilfælde godkendte lægen seponeringen og var generelt orienteret om forløbet via korrespondancemeddelser.

Resultater
I alt deltog 17 patienter, der var i behandling med PPI. 16 fik reduceret deres medicinforbrug. En patient stoppede helt, seks patienter anvendte efterfølgende PPI efter behov, og ni patienter reducerede deres dosis til en gang daglig.

Evalueringen viste, at kommunikationen mellem apotek og læge er meget vigtig. I forsøget udviklede læger og apotek en fast ordlyd for korrespondancemeddelelser, hvor det var tydeligt, hvem der gjorde hvad. Derudover fandt de ud af, at det var vigtigt at skabe overblik over status for patienterne løbende.

Både Lægefællesskabet i Grenaa og Grenaa Apotek har været meget tilfredse med samarbejdet og ser en værdi for patienten i samarbejdet.

Vil du læse mere om projektet og resultaterne, så se her
 
Se videoen, hvor Bjarke Abrahamsen på 5 minutter beskriver resultaterne:
 
Går du også med tanker om at deltage i et projekt med dine lokale læger om seponering af medicin, er du velkommen til at kontakte mig.
Bjarke Abrahamsen
Udviklingskonsulent. cand.pharm., ph.d.
48 20 62 97