Seponering af medicin
 
 
pharmakon.dk
 
Læs mere
 
 
I artikelserien ”Inspirations fra FIP” bringer vi små og store apoteksrelevante projekter fra hele verden. Fælles for projekterne er, at de alle er blevet præsenteret på FIP.
 
 

Kender læger og farmaceuter til seponering?

 
En kroatisk forskergruppe har undersøgt, hvilken viden om og opmærksomhed på seponering læger og farmaceuter i primærsektoren har.
Data blev indsamlet ved brug af et online spørgeskema med fokus på de adspurgtes viden, villighed og selvsikkerhed i forhold til at foreslå seponering, samt deres holdninger til og opmærksomhed på seponering.

Resultaterne, der er baseret på 200 besvarelser, viste, at læger og farmaceuter gerne vil foreslå seponering, men at de kan mangle parathed. Resultaterne viste også, at farmaceuterne havde større opmærksomhed på og viden om seponering end lægerne. Sammenlignet med læger havde farmaceuter et bredere perspektiv på seponering og anså, at det fx dækker over nedtrapning, reduktion af dosis samt ændring af medicineringen til et sikrere alternativ.

Konklusionen på studiet er, at læger og farmaceuter kender til seponering, men kan mangle parathed til at intervenere.
 
 
 

Afprøvning af seponeringsydelse til ældre borgere

 
Fem apoteker i Holland har afprøvet en seponeringsydelse, som tager udgangspunkt i en medicingennemgang med dialog med patienten.
Inkluderede patienter var ældre over 75 år, som får deres medicin dosisdispenseret. Apoteksfarmaceuterne modtog træning i levering af medicingennemgang og fik samtidig en værktøjskasse med redskaber til medicingennemgang og seponering, fx guidelines, udtrapningsskemaer og patientinformation.

22 patienter modtog ydelsen, som resulterede i mindst én anbefaling om seponering hos 20 patienter, hvoraf 75 % blev implementeret. Farmaceuternes evaluering af træningen og værktøjskassen var positiv, ligesom patienterne var tilfredse med informationen om seponering.
 
Forskerne konkluderer, at studiet viser, at en seponeringsydelse med udgangspunkt i en medicingennemgang leveret af apoteket har potentiale til at reducere uhensigtsmæssig brug af medicin hos patienter med polyfarmaci, som får dosisdispenseret deres medicin.
 
Læs mere om disse og andre studier her
 
 

Kontakt

Bjarke Abrahamsen
Udviklingskonsulent. cand.pharm., ph.d.
48 20 62 97