Dosisdispensering øger compliance og skaber tryghed
 
 
pharmakon.dk
 
 

Samlet overblik over effekterne af maskinel dosisdispensering

 
Vi har gennemgået litteraturen for at undersøge hvilke effekter, der er dokumenteret for maskinel dosisdispensering – fokus har været på resultater for brugerne, samarbejde i sundhedsvæsenet og medicinanvendelse.

Du finder en beskrivelse af, hvad vi fandt her, og nedenfor er det vigtigste beskrevet.
Litteraturgennemgangen omfattede 24 studier fra bl.a. Holland, Sverige, Norge, Finland og Danmark.
 

Brugeroplevede effekter

 
Litteraturgennemgangen viste, at maskinel dosisdispensering resulterer i øget compliance for medicinbrugerne. Den øgede compliance hos medicinbrugerne var i nogle studier selvrapporteret, og i andre studier også målt som forbedrede kliniske værdier hos medicinbrugerne. Brugerne oplever tryghed og selvstændighed, når de får dosisdispenseret medicin.

Maskinel dosisdispensering resulterer også i en høj tilfredshed hos de medarbejdere, der håndterer dosisdispenseringsteknologien. På hospitaler er teknologien modtaget positivt af medarbejderne, som også synes, at det fungerede godt i det daglige. Der ses også en økonomisk gevinst ved brug.
 

Effekter på samarbejde i sundhedsvæsenet

 
I omsorgsplejen oplever det sundhedsfaglige personale et bedre samarbejde med lægerne, og de bruger færre timer på at håndtere ændringer i dosisposerne.

En vigtig forudsætning for at opnå optimal brug af maskinel dosisdispensering på tværs af sektorer er, at læger, hjemmesygeplejersker og apotekspersonale samarbejder og får deres forskellige roller og ansvar tydelig defineret. Dette har positiv indvirkning på patientsikkerheden.
 

Effekter på medicinanvendelse

 
Undersøgelsen viser, at maskinel dosisdispensering ofte anvendes i forbindelse med komplekse lægemiddelbehandlinger, hvor håndteringen af medicin kan være udfordrende. Studier viser, at patienter, der får dosisdispenseret deres medicin, har en høj forekomst af polyfarmaci. Studierne fremhæver, at det kræver flere undersøgelser at vurdere, om det høje antal af lægemidler skyldes, at patienterne er forskellige i udgangspunktet, før de opstarter dosisdispensering, eller om det skyldes dosisdispensering.
 
 
Undersøgelsen kan bruges til fremtidige dialoger med borgere og samarbejdspartnere fx kommunerne om maskinel dosisdispensering.
 
 

Kontakt

Sara Elgaard Frantzen
Udviklingskonsulent, farmakonom,
Master of Public Health (MPH)
48 20 61 90