Nye sundhedsydelser på apoteket
 
 
pharmakon.dk
 
 
Inspiration fra FIP
I artikelserien ”Inspirations fra FIP” bringer vi små og store apoteksrelevante projekter fra hele verden. Fælles for projekterne er, at de alle er blevet præsenteret på FIP.
 
 

Udvikling og implementering af en apoteksydelse, der skal reducere risiko for fald

 
I Holland har forskere udviklet og implementeret en apoteksydelse, der skal forebygge fald og derved reducere konsekvenser af fald, såsom frakturer og hospitalsindlæggelse.

Inden ydelsen blev sat i gang, fik de deltagende apoteker et kompetenceløft. Ydelsen bestod af en samtale med patienten, en screening af patienten i forhold til risiko for fald, en scoring af patientens angst for fald samt en medicingennemgang. På baggrund af dette udarbejdede apoteket anbefalinger til forebyggelse af fald til den praktiserende læge. Ydelsen blev tilbudt til ældre over 70 år, som anvendte fem eller flere lægemidler, og hvor mindst ét lægemiddel kunne give risiko for fald, fx opioider eller hypnotika.

Implementeringen af ydelsen blev målt ved at registrere data for antal anbefalinger, herunder henvisninger til lægen, ændringer i medicinen, ændringer i risikoen for fald samt ændringer i patientens angst for at falde. Barrierer og facilitatorer for implementering af ydelsen blev afdækket ved brug af kvalitative interviews med både apoteksansatte og patienter.

Resultaterne viste, at ni apoteker gennemførte 91 ydelser, som resulterede i 32 anbefalinger for medicinen. Patienterne var glade for at modtage en medicingennemgang og for den ekstra opmærksomhed, hvilket var med til at mindske deres bekymring for at falde, men kun få patienter var motiverede for at gøre noget anderledes i deres livsstil.

Blandt barriererne for implementering af ydelsen oplevede apoteket for lidt tid, for lidt personale og begrænsninger i samarbejdet med andre sundhedsprofessionelle. Omvendt faciliterede det implementeringen at modtage kompetenceløft, samarbejde med patienten og det at deltage i et projekt.
 
Læs mere
 
 
 

Apoteket screener, behandler, monitorerer og følger op på hepatitis C

 
Et projekt med 11 apoteker i regionen Alberta i Canada har øget muligheden for, at patienter med hepatitis C bliver identificeret og behandlet.

Apotekerne brugte en antistoftest tilsat en dråbe blod til at identificere patienter med hepatitis C. Hvis antistoftesten var positiv for infektion for hepatitis C, kunne apoteket både ordinere behandling og løbende følge op på behandlingen med patienten. Efter 12 uger blev patienten testet på apoteket igen for at undersøge, om behandlingen havde virket.

Evalueringen viste, at 8516 patienter var blevet screenet, hvoraf 1363 havde hepatitis C og fik tilbudt behandling. 435 gennemførte behandlingen, og 413 blev bekræftet kureret.

Projektet kører fortsat, og status i juni 2022 var, at yderligere syv apoteker gerne ville deltage.
 
Læs mere
 
 
 

En kuvert som værktøj til at sikre kommunikationen ved sektorovergang

 
I Belgien kan kommunikationen om patienten ved sektorovergang være svær, da hospital og apotek ikke deler oplysninger elektronisk.

Forskerne bag dette projekt har afprøvet et værktøj, hvor hospitalet giver patienten en kuvert med til apoteket. Kuverten indeholder alle de oplysninger, som apoteket skal bruge for at støtte patienten og levere den medicinske behandling. Projektet inkluderede patienter, der skulle starte oral behandling mod cancer. Apoteket blev bedt om at svare på et online spørgeskema for de patienter, som kom med en kuvert til apoteket.

Resultaterne viste, at 25 patienter havde en kuvert med til apoteket, og for 16 af dem var spørgeskemaet besvaret. Besvarelserne viste, at apoteket havde afholdt en opfølgende samtale med patienten, hvor de gennemgik en lang række aspekter af behandlingen, herunder rådgivning om medicinen og hvordan den skulle tages.

Projektet er forsat i gang. De foreløbige resultater tyder på, at kuverten er et værdifuldt og effektivt redskab til at forbedre kommunikationen mellem hospital og apotek i forhold til patientens behandling, og at apoteket får bedre mulighed for at give patienten støtte og vejledning i forhold til deres behandling.
 
Læs mere
 
 

Kontakt

Bjarke Abrahamsen
Udviklingskonsulent. cand.pharm., ph.d.
48 20 62 97