Telemedicin
 
 
pharmakon.dk
 
 
Inspiration fra FIP
I artikelserien ”Inspirations fra FIP” bringer vi små og store apoteksrelevante projekter fra hele verden. Fælles for projekterne er, at de alle er blevet præsenteret på FIP.
 
 

Screening for hudkræft på apotek via dermatologisk telekonsultation

 
Tidlig screening og opsporing er essentiel for overlevelse ved flere former for hudkræft. Nogle steder kan der imidlertid være lange ventelister til fysiske konsultationer hos dermatologer, hvilket kan gå ud over prognosen. For at øge borgernes mulighed for at blive tjekket i tide, blev en telemedicinsk løsning testet.

I Spanien gav et medicinalfirma nogle apoteker mulighed for at screene for hudkræft gennem en dermatologisk telekonsultation. 115 apoteker meldte sig som udbydere af denne ydelse, og mindst én farmaceut fra hvert af disse apoteker skulle deltage i en træningssession, hvor basale dermatologiske koncepter blev forklaret. Derudover fik de deltagende apoteker et digitalt dermoskop og et digitalt kamera.

Apotekerne kunne nu tilbyde at screene borgere, der henvendte sig med en hudlæsion og samtidig oplyste, at de ikke havde mulighed for at få en tid hos en dermatolog inden for den nærmeste fremtid. Apoteket foretog en kort anamnese og tog billeder med det digitale kamera og det digitale dermoskop. 24-48 timer efter konsultationen gennemgik to seniordermatologer materialet, lagde sig fast på en diagnose og gav apoteket specifikke anbefalinger. Apoteket fik tilsendt en rapport og gav herefter yderligere rådgivning og støtte til borgeren. I alt blev 777 læsioner indsendt til dermatologerne, og i 88% af tilfældene kunne dermatologerne stille en diagnose ud fra det tilsendte materiale.

Apotekets faglige viden og den lette adgang til apotek gør denne model velegnet til at give borgere mulighed for at komme i behandling i tide og i den sidste ende forbedre deres prognose.
 
 
 

Digital medicingennemgang i almen praksis udført af en klinisk farmaceut forbedrer kliniske resultater hos patienterne

 
Ved en medicingennemgang tjekkes patienters medicin med henblik på at optimere den medicinske behandling og forbedre patienternes kliniske resultater.

Et amerikansk studie havde til formål at evaluere den kliniske effekt af medicingennemgang i almen praksis hos patienter med kroniske sygdomme, som ikke var velkontrollede. Et klinisk farmaceutteam stod for medicingennemgangene. I alt deltog 337 patienter i en samtale med en klinisk farmaceut gennem telefon- eller videoopkald med det formål at få støtte til at opnå deres behandlingsmål. Studiet var retrospektivt og fulgte patienter, der besøgte klinikken mellem maj 2021 og april 2022. Patienternes kliniske værdier blev målt hhv. før og efter medicingennemgangen.

Medicingennemgang med en klinisk farmaceut via telefon- eller videoopkald resulterede i en statistisk signifikant reduktion af gennemsnitligt HbA1c. Derudover observerede man positive ændringer i total-kolesterol, LDL-kolesterol og systolisk samt diastolisk blodtryk, som ikke var statistisk signifikante.

Resultaterne viser dermed, at medicingennemgang leveret af kliniske farmaceuter via telefon- eller videoopkald har positiv indflydelse på kliniske resultater hos patienter, der modtager behandling i almen praksis.
 
 

Kontakt

Mira El-Souri
Udviklingskonsulent, cand.pharm.
48 20 61 62