Apoteksfarmaceuter står for leveringen af en lang række sundhedsydelser forbundet med seksuel sundhed og reproduktion. En forskergruppe fra Canada satte sig for at undersøge og sammenligne disse sundhedsydelser leveret af apoteksfarmaceuter i forskellige lande samt holdningerne til deres rolle som leverandører af dem.
Dette blev gjort ved et online spørgeskema, der blev sendt til apoteksfarmaceuter i Canada, Thailand og Japan. Spørgeskemaet dækkede de følgende kategorier: graviditetstests, ægløsningstests, prævention, nødprævention, seksuelt eller blodoverførte infektioner, sundhed under graviditet samt generel seksuel sundhed.
Resultaterne viste, at sundhedsydelser inden for alle kategorier i et vist omfang tilbydes i alle de tre lande, men at der var forskellige mønstre i apoteksfarmaceuternes involvering i sundhedsydelserne.
Deltagere fra alle tre lande havde generelt positive holdninger til apoteksfarmaceutens rolle i forbindelse med sundhedsydelser relateret til reproduktion og seksuel sundhed. For eksempel var de fleste enige om, at det at tilbyde rådgivning om det er en vigtig del af apoteksfarmaceutens rolle (Japan=80 %, Canada=93 %, Thailand=95 %), og at de som apoteksfarmaceuter har et etisk ansvar for at levere disse sundhedsydelser (Japan=67 %, Canada=89 %, Thailand=97 %).
Der var også en generel interesse i at få yderligere træning på området (Japan=79 %, Canada=84 %, Thailand=91 %) og i at udvide deres rolle, hvilket over halvdelen af respondenterne i Japan (54 %) havde et ønske om og omkring tre fjerdedele i Canada og Thailand (hhv. 71 % og 77 %).
Blandt landene var der variation i, hvilke områder deltagerne foretrak at få yderligere træning i. I Japan var nødprævention det foretrukne område, mens det i Canada var forebyggelse og behandling af seksuelt og blodoverførte infektioner, og i Thailand var seksuel dysfunktion det område, flest ønskede yderligere træning i.
Undersøgelsen viste, at apoteksfarmaceuter i tre forskellige lande delte en villighed til at udvide deres rolle inden for sundhedsydelser relateret til reproduktion og seksuel sundhed, og at der generelt var en interesse for mere træning.
|