Apotekets rådgivning af unge
 
 
pharmakon.dk
 
 
Inspiration fra FIP
I artikelserien ”Inspirations fra FIP” bringer vi små og store apoteksrelevante projekter fra hele verden. Fælles for projekterne er, at de alle er blevet præsenteret på FIP.
 
 

Unges oplevelse af apotekets sundhedsydelser

 
Nyere litteratur viser, at forekomsten af unge med kroniske sygdomme såsom astma og diabetes er steget de sidste 13 år. Flere end 45 millioner recepter blev ekspederet til unge mennesker i England i 2017.

Et engelsk studie undersøgte unges syn på sundhedsydelser, der tilbydes af farmaceuter i primærsektoren. Dette blev gjort ved et tværsnitsstudie, der kørte mellem marts og november 2019 med unge i alderen 18 til 24 år registreret som studerende på et universitet. Deltagerne skulle besvare et spørgeskema på 24 spørgsmål.

Der kom i alt 210 besvarelser, og af disse var 15,7% diagnosticeret med en kronisk sygdom. Resultaterne viste, at de unge ikke brugte farmaceuter som en kilde til information, hvorimod størstedelen af de unge brugte læger (60,60%). Størstedelen af deltagerne (96,97%) havde hverken fået medicingennemgang eller medicinsamtale, og de fleste deltagere (78,79%) var aldrig blevet informeret om sundhedsydelser eller støttegrupper af deres farmaceut.

Undersøgelsen viste, at der er en mangel på sundhedsydelser leveret af farmaceuter i primærsektoren og støtte fra farmaceuter til unge med kroniske sygdomme.

Forskerne peger også på, at tidligere studier har vist, at farmaceuter mangler selvtillid i forhold til at have med unge at gøre, at der kan være en uvillighed hos farmaceuten for at tage mere ansvar overfor denne gruppe, og at farmaceuterne kan mangle træning og støtte til at rådgive denne gruppe.
 
Læs mere
 

Kontakt

Mira El-Souri
Udviklingskonsulent, cand.pharm.
48 20 61 62