Bæredygtighed på apotek
 
 
pharmakon.dk
 
 
Inspiration fra FIP
I artikelserien ”Inspirations fra FIP” bringer vi små og store apoteksrelevante projekter fra hele verden. Fælles for projekterne er, at de alle er blevet præsenteret på FIP.
 
 

Hvilke grønne praksisser er der på apotek?

 
Et af målene for The International Pharmaceutical Federation (FIP) handler om bæredygtighed på apotek. Dette indebærer blandt andet at beskytte miljøet gennem grønne praksisser.

Et maltesisk forskerhold undersøgte apotekspersonalets holdning til grønne praksisser på apotek. Til dette formål blev der udviklet et spørgeskema, som blev valideret af et panel af akademiske farmaceuter, apoteksfarmaceuter og hvad der svarer til farmakonomer i Danmark. Spørgeskemaerne blev delt på sociale medier og på apoteker. For at besvare spørgeskemaet skulle man være apoteksfagligt personale og arbejde mindst tre timer om ugen på et apotek.

I alt deltog 78 apoteksfaglige medarbejdere, hvoraf langt størstedelen var farmaceuter (82%). Femogtredive af deltagerne havde aldrig hørt begrebet ”grøn apotekspraksis”, 26 deltagere havde hørt om det gennem internettet, og 22 gennem universitetet (mulighed for flere svar). Alle deltagere i undersøgelsen ønskede mere information om grøn apotekspraksis, særligt gennem sociale medier, webinarer og nyhedsbreve. Omkring halvdelen af deltagerne (n=38) havde aldrig eller sjældent undersøgt deres apoteks energiforbrug.

De fleste deltagere havde allerede implementeret grønne praksisser på deres apotek i form af:
  • Lagerrotation, så produkter med tidligst udløbsdato stod forrest (n=57)
  • Genbrug (n=43)
  • En affaldsbeholder til udløbet medicin afleveret af patienterne (n=78).
Syvogtredive deltagere oplevede en tendens til, at patienter hentede gratis medicin fra deres sygeforsikring, selvom de ikke havde brug for det, hvilket resulterede i medicinspild.

Forskerne peger på, at én måde at sikre og fremme grønne praksisser på apotek er, at uddannelserne spiller en større rolle ved at skabe opmærksomhed om grønne apotekspraksisser blandt den fremtidige arbejdskraft på apotek. Der er nemlig et stort potentiale for at apotekspersonale kan spille en rolle i at fremme grønne praksisser ved at:
  • Reducere medicinspild
  • Uddanne patienter i de skadelige virkninger, medicin kan have på miljøet
  • Uddanne patienter i sikker og miljøbevidst bortskaffelse af medicinrester
  • Engagere og øge bevidstheden hos andre sundhedsprofessionelle om grønne praksisser for medicin.
Læs mere
 
 

Kontakt

Mira El-Souri
Udviklingskonsulent, cand.pharm.
48 20 61 62