Håndtering af lægemiddelrelaterede problemer på apoteket
 
 
pharmakon.dk
Læs undersøgelsen
 

Seks års registrering af lægemiddelrelaterede problemer dokumenterer apotekets indsats

 
Ifølge schweiziske forskere, dokumenterer apotekerne sjældent, hvordan de håndterer lægemiddelrelaterede problemer (LRP). Forskerne har derfor i en periode på seks år nøje fulgt registreringen af LRP samt tiden brugt til at håndterer dem på et apotek.
 

Metode

 
Siden 2016 har forskerne hvert år i 21 dage foretaget observationer af LRP på apoteket. Apoteket har dokumenteret følgende oplysninger for hvert LRP: Lægemidlet, typen af LRP, aktion, involverede samarbejdspartnere og tiden brugt til håndtering af LRP.
 

Resultater

 
Resultaterne af undersøgelsen viser, at der i alt blev modtaget 171.437 recepter i perioden, hvoraf 14.651 recepter (8,5 %) blev registreret. 6.844 (46,7 %) af de registrerede recepter blev valideret og analyseret, hvoraf 1.550 recepter med LRP blev identificeret (svarende til 22,6 %).

De mest almindelige typer af LRP var proceduremæssige, som fx fornyelse af recepter for at sikre kontinuitet i behandlingen (506 tilfælde, svarende til 32,6 %), doseringsproblemer (263 tilfælde, svarende til 17,0 %), og lægemiddel-lægemiddel-interaktioner (153 tilfælde, svarende til 9,9 %).

Tre bestemte grupper af lægemidler (baseret på ATC-klassifikation) stod for 23,9 % af alle LRP. Smertestillende midler (N02) var den mest hyppige årsag til LRP (10,7 % af LRP), efterfulgt af systemiske antivirale lægemidler (J05) med 7,7 % af LRP og psykoleptika (N05) med 5,5 % af LRP.

I gennemsnit brugte apoteket 6,9 minutter på at håndtere hvert LRP, og håndtering af kliniske (ikke proceduremæssige) LRP tog længst tid, gennemsnitligt 11,0 minutter.

Det bemærkes, at de fleste LRP (726 tilfælde, svarende til 44,6 %) blev håndteret af apotekets farmaceuter alene, og dette krævede mindre tid sammenlignet med LRP, hvor andre samarbejdspartnere blev involveret.

Det blev desuden konstateret, at forekomsten af LRP var påvirket af udskiftning eller rotation af praktiserende læger og speciallæger, som følge af udstationeringer i forbindelse med deres uddannelse. Der blev fundet signifikant flere LRP i begyndelsen af en periode i forhold til afslutningen af den samme periode – hvilket indikerer, at lægerne/speciallægerne med tiden blev bedre til at udskrive recepter.
 

konklusion

 
Forskerne konkluderer at undersøgelsen tyder på, at der ikke var nogen markant forskel i antallet af LRP eller tiden brugt til at håndtere dem over årene. Resultaterne fra undersøgelsen kan være værdifulde, da de bl.a. indikerer at udvikling af tværprofessionelle indsatser kan forebygge fremkomsten af lægemiddelrelaterede problemer.
 
 

Kontakt

Mira El-Souri
Udviklingskonsulent, cand.pharm.
48 20 61 62