Når livet skal slutte på den bedste måde
 
 
pharmakon.dk
 
Læs om projektet

Farmaceutens rolle ved palliativ behandling

 
 
Måske læste du om farmaceut Aileen Lind fra Vojens Apotek i Farmaci for godt et år siden.

Aileen beskriver, hvordan hun som farmaceut seks timer om ugen besøger Hospice Sønderjylland, hvor hun hjælper med at bestille medicin, holder øje med patienternes aktuelle medicinbehov og vejleder personalet i håndtering og anvendelse af lægemidler. Det er et arbejde, som gør en positiv forskel for patienterne på hospice og styrker medicinsikkerheden.

Aileen er ikke den eneste farmaceut, der på den måde medvirker til, at livet slutter på den bedste måde. I en oversigtsartikel gennemgår en gruppe schweiziske forskere artikler, der vedrører farmaceuters rolle og de aktiviteter, de udfører på hospice inden for palliativ behandling.
 

De fandt 23 publikationer, der identificerede fem hovedaktiviteter:

  • Direkte patientomsorg: Farmaceuten bidrager til medicinske behandlingsplaner, til optimal anvendelse af medicin ved behandling af symptomer og til at forbedre compliance.
  • Gennemgang og afstemning af medicinbestillinger: Farmaceuten administrerer og forbedrer processen omkring patientens medicin, øger patientsikkerheden og reducerer medicinudgifterne.
  • Medicinrådgivning, uddannelse og træning: Farmaceuten giver rådgivning om medicin, uddanner og træner personale, patienter og pårørende.
  • Administrative roller: Farmaceuten kvalitetssikrer arbejdsgange omkring medicin og styrer logistikken ifm. fx bestilling af medicin.
  • Uddannelse: Farmaceuten bidrager til viden inden for palliativ behandling og til udvikling af farmaceutens rolle.
 
Oversigtsartiklen underbygger Aileens beskrivelse og konkluderer, at farmaceuter kan bidrage væsentligt på hospice inden for palliativ behandling.
 
 

Kontakt

Mira El-Souri
Udviklingskonsulent, cand.pharm.
48 20 61 62