Behandling med antibiotika eller ej
 
 
pharmakon.dk
 
Læs artikel
 

Måling af C-Reaktivt Protein (CPR) på apoteket

 
Et nøglespørgsmål for læger er, om patienter med luftvejsinfektion skal have et antibiotikum eller ej. Måling af C-Reaktivt Protein (CRP) kan hjælpe med at identificere de alvorlige bakterielle infektioner.

Nordirske forskere har testet, om apoteket kan måle CRP-værdien og på den baggrund rådgive kunden på apoteket om enten at kontakte lægen eller at symptomlindre med håndkøbsmedicin.

17 apoteker, som samarbejdede med 9 praktiserende læger, deltog i undersøgelsen og der indgik 328 kunder.

De fleste kunder (60 %) blev henvist til apoteket fra deres praktiserende læge og havde færre end tre symptomer (55 %). De fleste havde haft symptomer i mindre end en uge (36 %).
 
 
 
Resultater
 
72 % (237) af patienterne havde et CRP-resultat under 20 mg/l, hvilket betyder, at det ikke er sandsynligt, at der er en bakteriel infektion.

26 % (85) af patienterne havde et CRP-resultat mellem 20 mg/l og 100 mg/l, hvilket betyder, at det er muligt, at der er en bakteriel infektion.

1,2 % (4) af patienterne havde et CRP-resultat over 100 mg/l, hvilket betyder, at det er sandsynligt, at der er en bakteriel infektion.
 
 
På baggrund af målingerne kunne apoteket tilbyde kunden:
  1. Mundtlig rådgivning
  2. Udlevering af informationsfolder
  3. Håndkøbsmedicin
  4. Henvisning til lægen
Når CRP-målingen viste, at det ikke var sandsynligt, at der var tale om en infektion, blev patienten rådgivet både mundtligt og skriftligt. 38 % af dem købte håndkøbsmedicin, og 2 % patienter blev henvist til lægen.

Patienter i mellemgruppen fik ligeledes både mundtlig og skriftlig rådgivning. 40 % af dem købte håndkøbsmedicin, og 33 % blev henvist til lægen.
Alle patienter med højt CRP blev henvist til lægen og fik samtidig mundtlig rådgivning.

Apotekerne meldte tilbage til forskerne, at de fandt, at ydelsen passede godt ind i apotekets hverdag, og testen gav anledning til gode dialoger med kunderne.

Undersøgelsen blev afbrudt af COVID-19, og derfor fik forskerne ikke opfølgende materiale fra alle læger. Trods afbrydelsen, konkluderede forskerne, at undersøgelsen var en succes, da alle involverede var positive, og færre patienter ulejligede lægen unødigt.
 
 

Kontakt

Mira El-Souri
Udviklingskonsulent, cand.pharm.
48 20 61 62