Vejen til øget samarbejde
 
 
pharmakon.dk
 
Læs om projektet
 

Vejen til øget samarbejde

 
I Belgien, Holland og Schweiz er der etableret diskussionsgrupper (Physicians-Pharmacists Pharmacotherapy Discussion Group” (PPPDG)), hvor praktiserende læger og apoteksfarmaceuter mødes for at diskutere og forbedre ordinationspraksis og styrke det tværfaglige samarbejde.

Holland var pioner med etablering af PPPDGs i 1986, kendt som "Pharmacotherapy Audit Meeting" (PTAM). I Schweiz og Belgien blev lignende grupper oprettet i henholdsvis 1997 og 2000.
 
Grupperne varierer i sammensætning
Grupperne varierer i sammensætning og består en blanding af fagfolk dog altid med praktiserende læger og apoteksfarmaceuter. I Holland og Belgien foregår planlægningen af møderne ofte i samarbejde mellem en læge og en apoteksfarmaceut, mens det i Schweiz primært er apoteksfarmaceuterne, der står for planlægningen.
 
Møderne varierer i længde og frekvens
Møderne varierer i længde og frekvens, og emnerne spænder bredt fra valg af medicin til opfølgning på ny praksis og implementering af retningslinjer. Der er forskel på, om der anvendes konkrete lægemiddeldata, hvilket har indflydelse på kvaliteten af diskussionerne og beslutningerne.

Implementeringen af PPPDGs i de tre lande viser, at lokale forhold har indvirkning på, hvor godt sådanne grupper kører. Graden af organiseret støtte i form af økonomisk støtte, adgang til kliniske data, træning i facilitering af møder er vigtige for succes.
 
Hvis du overvejer lignende initiativ
Hvis du overvejer lignende initiativ, så viser undersøgelsen, at det er vigtigt, at initiativet støttes af en forpligtende organisering, og det hjælper med klart definerede mål og regelmæssig evaluering af arbejdet. Resultaterne viser også, at samarbejdet kan forbedre sikkerheden og omkostningseffektiviteten af lægemiddelordinationer i den primær sundhedssektor.
Læs hele artiklen
 

Kontakt

Mira El-Souri
Udviklingskonsulent, cand.pharm.
48 20 61 62