Ny forskning viser, hvordan depressive symptomer påvirker astmapatienters evne til at følge deres astmabehandling
 
 
pharmakon.dk
 
Læs hele artiklen

Tanker om medicins rolle influerer på astmapatienters medicinefterlevelse

 
En nylig undersøgelse, publiceret i "Research in Social and Administrative Pharmacy ",
har undersøgt sammenhængen mellem depressive symptomer og astmapatienters medicinefterlevelse, med særligt fokus på deres opfattelse af medicinen.

Der deltog 404 astmapatienter i spørgeskemaundersøgelse. Der blev indsamlet data om demografi og kliniske karakteristika, depressive symptomer, medicinefterlevelse og opfattelse af medicin.

Resultaterne viste, at 29,6 % af patienterne med depressive symptomer havde en tendens til dårlig medicinefterlevelse og var skeptiske overfor deres astmamedicin. Depression påvirkede direkte medicinefterlevelsen og indirekte gennem deres tanker om medicin. Særligt viste undersøgelsen, at bekymringer havde en stærk påvirkning på, hvordan de tog deres medicin.

For apoteket er det væsentligt at være opmærksom på, hvordan depressive symptomer kan påvirke patienters måde at tage deres medicin. De kan opleve, at de bliver mere bekymrede, og det kan nedsætte deres tro på nødvendigheden af medicinen.

Undersøgelsen konkluderer, at for at forbedre medicinefterlevelsen er det vigtigt med fokus på patienternes mentale sundhed samt deres opfattelse af deres medicin. Dette kan opnås gennem psykologisk støtte, uddannelse og sikre behandlingsmetoder.
Læs hele artiklen
 
 

Opfattelse af medicin

 
Opfattelse af medicin refererer til patienternes holdninger, meninger og overbevisninger om deres medicin. Disse kan være positive eller negative og kan påvirke, hvordan patienter tager deres medicin.
 
To vigtige komponenter er:
  • Nødvendighed (necessity belief): Dette refererer til patientens tro på, at medicinen er nødvendig for at kontrollere deres sygdom og forbedre deres helbred. En stærk nødvendighedsrelateret opfattelse kan motivere patienten til at følge deres behandlingsplan nøje.

  • Bekymring (concern belief): Dette refererer til patientens bekymringer omkring medicinens bivirkninger, afhængighed eller andre negative konsekvenser ved at tage medicinen. Hvis en patient har stærke bekymringer, kan det føre til dårligere efterlevelse af medicineringen, da patienten kan ønske at undgå eller nedsætte deres medicinindtag.
Patientens opfattelse af medicinen er vigtige at forstå, da det kan have en betydelig indflydelse på, hvordan patienter vælger at tage deres medicin – og det kan igen have indflydelse på deres samlede behandling.