Læs om en ny postgraduate uddannelse for apoteksfarmaceuter i Holland
 
 
pharmakon.dk
 
Læs hele artiklen

Succesfuldt specialiseringsprogram for apoteksfarmaceuter giver gode resultater

 
En omfattende efteruddannelse for apoteksfarmaceuter i Holland, baseret på CanMEDS-kompetencer er en succes. Programmet blev udviklet med inspiration fra medicinske uddannelsesmodeller og blev implementeret med formålet at forbedre farmaceuternes kompetencer i klinisk praksis. Erfaringerne er samlet i denne artikel, og vi præsenterer her et resume.
 

CanMEDS

 
CanMEDS er et kompetenceprogram udviklet i Canada, der oprindeligt blev skabt for medicinske specialister, men som nu også anvendes inden for andre sundhedsprofessioner. CanMEDS beskriver syv roller, som en sundhedsprofessionel skal mestre for at udvise god patientpleje.

Disse roller er: 
  1. Medicinsk ekspertise: At have omfattende viden inden for medicin og anvende denne i praksis.
  2. Kommunikation: At kunne kommunikere effektivt med patienter, pårørende og andre sundhedsprofessionelle.
  3. Samarbejde: At arbejde effektivt i teams og samarbejde med andre sundhedsprofessionelle.
  4. Ledelse: At kunne lede og organisere pleje, træffe beslutninger og forbedre sundhedssystemer.
  5. Sundhedsfortaler/ambassadør: At arbejde for patienters og samfundets sundhed og velvære.
  6. Professionalisme: At handle professionelt og etisk korrekt i alle aspekter af arbejdet.
  7. Viden og forskning: At engagere sig i kontinuerlig læring og bidrage til uddannelse af andre samt deltage i forskning.
 

Udvikling og implementering af Programmet

 
Programmet blev lanceret i 2012 og er designet til at udvikle kompetencer inden for 10 centrale opgaveområder og syv roller defineret af CanMEDS (se boks). Uddannelsen varer to år og inkluderer 155 arbejdspladsbaserede vurderinger samt 22 dages klasseundervisning. Vurderingerne omfatter case-baserede diskussioner, produktvurderinger, korte praksisobservationer og refleksioner over egen praksis.

Programmet er en succes baseret på flere faktorer

 
  • Stigende tilmelding: Antallet af deltagere der tilmeldte sig programmet, steg markant fra 82 i 2012 til 130 i 2016, hvilket er en stigning på 59 %. Dette viser en øget interesse og anerkendelse af værdien af specialiseringsprogrammet blandt apoteksfarmaceuter.

  • Høj gennemførelsesprocent: Af de 271 studerende, der startede programmet i 2012, 2013 og 2014, gennemførte 242 (89 %) programmet succesfuldt. Dette viser, at de fleste deltagere var i stand til at fuldføre programmet og opnå de nødvendige kompetencer.

  • Positiv feedback: Evalueringer fra fokusgrupper, der involverede både deltagere og vejledere, viste, at deltagerne anerkendte programmets betydning og dets effektivitet i at forbedre farmaceuternes kompetencer som sundhedsprofessionelle.

  • Integration af moderne uddannelsesmetoder: Brugen af anerkendte kompetencerammer i programmet, samt et struktureret vurderingssystem med 360-graders feedback, viser en moderne tilgang til uddannelse, der fokuserer på praktiske færdigheder og kompetenceudvikling.
 
 

Konklusion

 
Programmet har forbedret farmaceuternes kompetencer, og har også tilpasset sig ændringer i praksis ud fra feedback fra deltagerne. Forskerne konkluderer, at programmet skal følges for fortsat at forbedre programmet, men de nuværende resultater er lovende og kan tjene som model for lignende programmer globalt.
Læs hele artiklen