Vil du inspireres til, hvordan apoteket kan bidrage til sundhedsfremme, så læs med her
 
 
pharmakon.dk
 

Fysisk aktivitet fra apoteket:
En mulighed for en ny ydelse

 
I en undersøgelse gennemført af forskere fra flere portugisiske universiteter og institutioner, blev der fokuseret på apotekernes potentiale til at fremme fysisk aktivitet i lokalsamfundet. Resultaterne peger på, at apoteker kan fungere som en central aktør i sundhedsfremme, men der er visse barrierer og muligheder, der skal adresseres for at udnytte dette potentiale fuldt ud.
 

Baggrund

 
Fysisk inaktivitet er en stigende risikofaktor for udviklingen af kroniske sygdomme i Portugal. Selvom rådgivning om sundhedsfremme er lovpligtigt for apoteker i Portugal, er rollen for apotekere i fremme af fysisk aktivitet ikke veldefineret.
 
 

Metoder

 
Studiet anvendte dybdegående, semistrukturerede interviews med udvalgte apotekere. Analysen blev brugt til at identificere relevante temaer, der kan påvirke apotekets rolle i fremme af fysisk aktivitet.
 
 

Resultater

 
Der blev gennemført interviews med 11 apotekere, hvor dataanalysen identificerede barrierer og faciliteter: 
  1. Viden - Apotekere mangler ofte specifik viden om de forskellige typer øvelser og aktiviteter, de kan anbefale. Derudover er der usikkerhed om, hvordan fysisk aktivitet bidrager til sygdomsforebyggelse og -kontrol.

  2. Færdigheder - Der er en begrænset træning i sundhedsfremme, og mange apotekere mangler færdigheder i at motivere borgerne.

  3. Hukommelse, opmærksomhed og beslutningsprocesser - Der mangler en vane og bevidsthed om at inkludere dialoger om fysisk aktivitets i daglig praksis med borgerne på apoteket. Desuden oplever apotekere ofte kognitiv overbelastning på grund af den store arbejdsbyrde.

  4. Adfærdsregulering - Uden eksterne nudges eller strukturerede protokoller er det svært at ændre deres adfærd.

  5. Miljømæssig kontekst og ressourcer - Der er en tendens til at prioritere salg og økonomisk indtjening over sundhedsfremme. Underbemanding og travlhed i apoteket reducerer tiden til den yderligere rådgivning om fysisk aktivitet.

  6. Sociale påvirkninger - Negative eksempler fra borgernes sociale netværk kan hæmme deres motivation for at blive mere aktive.

  7. Social/professionel rolle og identitet - Apotekernes rolle som troværdige sundhedsrådgivere kan udnyttes til at fremme en sund livsstil. Derudover kan apotekere etableres som sundhedsfremmende aktører i lokalsamfundet.

  8. Tro på egne evner - Mange apotekere mangler selvtillid til at give specifikke råd om fysisk aktivitet, især i komplekse eller udfordrende tilfælde.

  9. Tro på konsekvenser - Bekymringer om de potentielle negative konsekvenser af ukorrekte råd kan føre til, at apotekere holder sig tilbage fra at give råd.

  10. Optimisme - Der er optimisme om, at fremtidige generationer vil forbedre sundhedsfremme og udnytte apotekernes potentiale i fremme af fysisk aktivitets.

  11. Følelser - Frygt for at forårsage skade og frustration over manglende træning kan hindre apotekernes engagement i fysisk aktivitetspromotion.
 
Desuden identificerede undersøgelsen følgende faktorer:
  1. Samfund: Vigtigheden af apotekernes rolle i at skabe forbindelse til lokale sundhedsressourcer blev fremhævet.

  2. Fremtid: Der blev peget på potentielle udviklinger og forbedringer inden for sundhedsfremme på apoteker.

  3. Aflønning: Behovet for økonomiske incitamenter og modeller til at støtte sundhedsfremmende aktiviteter blev identificeret.

  4. Screening: Anvendelsen af screeningsværktøjer til at identificere patienter, der kan have gavn af fysisk aktivitet, blev foreslået.

  5. Specifikke befolkningsgrupper: Tilpasning af råd og aktiviteter til forskellige gruppers behov blev fremhævet.

  6. Struktureret service: Udvikling af strukturerede og standardiserede sundhedsfremmende tjenester blev anbefalet.

  7. Gang: Fremme af gang som en let tilgængelig og effektiv form for fysisk aktivitet blev fremhævet som en vigtig indsats.