Hvordan sikrer vi optimal medicinhåndtering og kommunikation for patienter i overgang fra hospital til midlertidig pleje? Få indsigt i de seneste danske forskningsresultater
 
 
pharmakon.dk
 

Apotekerens rolle i overgangen fra hospital til midlertidig pleje: Udfordringer og løsninger

 
En nylig studie fra Odense Universitetshospital afdækker betydelige udfordringer, når patienter udskrives fra hospital til midlertidig pleje på plejehjem. Undersøgelsen, der omfattede 209 borgere, fokuserede på medicinhåndtering, ansvar for medicinsk behandling og kommunikation.

Studiets hovedpunkter

 

Medicinhåndtering

 
De fleste patienter oplevede ændringer i deres medicin i forbindelse med hospitalsindlæggelsen. Ved ankomst til plejehjemmet var 97 % af patienternes medicin ændret, og mange patienter brugte risikomedicin som diuretika, opioider og antikoagulantia. Dette medførte, at sygeplejerskerne ofte måtte kontakte hospitaler og praktiserende læger for afklarende spørgsmål om medicinen.

Kommunikation

 
Over halvdelen af patienterne havde alt nødvendig medicin ved ankomst til plejehjemmet, men 37 % oplevede alligevel problemer relateret til medicin. Sygeplejerskerne havde i gennemsnit tre telefonopkald og sendte to elektroniske meddelelser per patient inden for de første fem dage. Mange af disse kontakter kunne være undgået med bedre kommunikationspraksis og adgang til udskrivningsbrevet fra hospitalet.
 

Ansvar for medicinsk behandling

 
Ansvaret for medicinsk behandling var ofte uklart. Manglende opdateringer i det Fælles Medicinkort og manglende information vedrørende medicinændringer skabte frustration og kunne være til fare for patientsikkerheden.
 
 
 

Konklusion

 
Undersøgelsen fremhæver behovet for bedre kommunikation og klar ansvarsfordeling mellem hospitaler, plejehjem og primærsektoren. En tredjedel af henvendelserne vedr. medicin kunne undgås med en bedre kommunikation.