En ny international undersøgelse, fra 13 lande, afslører udfordringer og muligheder for at styrke apotekernes rolle i egenomsorg
 
 
pharmakon.dk
 
Læs undersøgelsen

Apotekets rolle i egenomsorg: Udfordringer og muligheder

 
En nylig undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Exploratory Research in Clinical and Social Pharmacy har undersøgt apoteksfarmaceuters rolle i egenomsorg på tværs af 13 lande. Artiklen er en del af serien “Selfcare for Health System Sustainability: An International Series on the Role of Community Pharmacy” og fremhæver de politiske strategier, aktiviteter og udfordringer, som apoteker står over for i relation til egenomsorg. Danmark har også bidraget til denne serie.

Undersøgelsen havde tre hovedmål:
  • At beskrive nationale egenomsorgspolitikker og deres udvikling
  • At fremhæve specifikke egenomsorgsaktiviteter og -ydelser
  • At diskutere apoteksfarmaceuters udfordringer og muligheder i forhold til egenomsorg
Resultaterne viste, at egenomsorg sjældent er anerkendt i nationale politikker, og apoteksfarmaceuter kun sjældent nævnes som aktør.

Indsats og resultater

 
I artiklen nævnes eksempler fra forskellige lande, bl.a.:
  • Danmark: Egenomsorg blev en del af de nationale politikker allerede i 1970 med fokus på forebyggelse. Siden da har Sundhedsstyrelsen udviklet elleve pakker om forebyggelse og sundhedsfremme, som hjælper lokale myndigheder med at prioritere handlinger inden for områder såsom alkohol, tobak og fysisk aktivitet.

  • Sverige: En ny lov, der trådte i kraft i midten af 2023, definerer egenomsorg og etablerer foranstaltninger til fremme af egenomsorg.

  • Canada: Der er en række sundhedskampagner relateret til egenomsorg, såsom rygestop og influenzavaccinationer, men der mangler en koordineret strategi under en overordnet egenomsorgspolitik.

  • Portugal: Regeringen har nationale strategier for noget egenomsorg, især sundhedsinformation og uddannelse i kronisk sygdomshåndtering. Farmaceuter spiller en rolle i at fremme sundhedsinformation og opdage sygdomme.

Manglende anerkendelse

 
Mange lande har ingen eller kun begrænset anerkendelse af egenomsorg i deres sundhedspolitikker, og apoteksfarmaceuternes rolle er ofte uklart defineret. For eksempel har Tyskland og Schweiz ikke nogen meningsfuld oversættelse af begrebet egenomsorg i deres sprog.
 

Begrænsede ydelser

 
Undersøgelsen viser, at rådgivning om selvmedicinering og behandling af udvalgte mindre alvorlige sygdomme er de eneste ydelser, der er nævnt af alle lande som en del af egenomsorgsydelser på apoteker.

Artiklen konkluderer, at der er behov for bedre definition og standardisering af egenomsorgsbegrebet samt bedre integration af apoteker i sundhedsvæsnet. Udfordringerne inkluderer manglende finansiering af ydelser, utilstrækkelig uddannelse i egenomsorg for apoteksfarmaceuter og manglende integration af apotekerne i det primære sundhedsvæsen.

Potentialet for apoteker til at spille en større rolle i egenomsorg er stort, især inden for sygdomsforebyggelse og sundhedsfremme, men kræver en mere omfattende anerkendelse og klarere definitioner af farmaceuters roller i egenomsorg. Artiklen understreger behovet for at styrke apotekets rolle i egenomsorg gennem bedre politikker, uddannelse og samarbejde inden for sundhedssektoren.