Hvordan kommunikerer sundhedsprofessionelle skriftligt med patienter?
 
 
pharmakon.dk
 
Link til artikel om undersøgelsen
 
 
 

Hvordan kommunikerer sundhedsprofessionelle skriftligt med patienter?

 
Du har tidligere modtaget et nyhedsbrev om kommunikationen mellem sundhedsprofessionelle og patienter over telefon.

Denne gang sætter vi fokus på emnet i en artikel, som gennemgår, hvordan sundhedsprofessionelle kommunikerer skriftligt med patienter, og hvordan de fokuserer på det, der er vigtigt for patienten. Artiklen er baseret på en litteraturgennemgang, og her kan du læse hovedresultaterne.
 
 
 
Under COVID-19-pandemien blev kommunikationen mellem patienter og sundhedsprofessionelle i høj grad digital. Denne tendens fortsætter, da både patienter og sundhedsprofessionelle finder det praktisk.
 
Der er derfor behov for at forstå, hvordan apoteksmedarbejdere kan imødekomme kunderne, når mødet ikke er fysisk.
 
Skriftlig kommunikation med sundhedsprofessionelle i Danmark
 
Danmark er godt med inden for digital teknologi, og mange konsultationer sker nu online. Digitale løsninger er billige, bæredygtige og effektive. 21 % af konsultationerne i almen praksis sker via e-konsultationer, hvor patienter sender korte spørgsmål, og lægen svarer skriftligt. Dette format tvinger patienten til at være konkret i sit budskab. E-konsultationer er fleksible og sparer tid, da man undgår telefonkøer og transport til og fra fysiske konsultationer.
 
 
Patienternes oplevelser med skriftlig kommunikation
 
Patienterne oplever, at det er lettere at få kontakt med sundhedsprofessionelle digitalt. 27 % af
danskere har haft digital kontakt med sundhedsvæsenet inden for det sidste halve år. Skriftlig kommunikation giver patienter ro, da de kan læse lægens svar igen. Nogle patienter bruger skriftlig kommunikation som en form for refleksion og sender ikke altid beskeden med det samme.
 
 
Sundhedsprofessionelles oplevelser med skriftlig kommunikation
 
Lægerne er bevidste om deres ansvar for at introducere digitale løsninger for at mindske presset på sundhedsvæsenet. Lægerne finder e-konsultationer fleksible, men bekymrer sig nogle gange om tidspres og overkommunikation. Skriftlig kommunikation kan støtte patienten, men er ikke altid egnet til følsomme emner.
 
 
Gode råd til den sundhedsprofessionelle
  • Vær nærværende, fx ved at stille åbne spørgsmål og vise interesse
  • Vær tydelig og positiv
  • Skriv korte og klare svar
  • Gentag og omskriv patientens ord for at sikre forståelse
  • Rådgiv ud fra den viden, der er tilgængelig – mangler du relevant viden, der ikke kan opnås via samtale på skrift, skal mødet ske fysisk.
 
 

Konklusion

 
Litteraturgennemgangen viser, at skriftlig kommunikation styrker effektiviteten i sundhedsvæsenet og giver patienter en oplevelse af ro og fleksibilitet. Sundhedsprofessionelle skal være opmærksomme på at skabe nærvær i den digitale kommunikation. En struktureret tilgang til skriftlige konsultationer kan forbedre forståelsen og relationen mellem patienter og sundhedsprofessionelle samtidig med, at kommunikationen bliver mere effektiv og målrettet.

Du kan dykke ned i alle resultaterne på side 2 i artiklen.
 
Læs artiklen